Informatie over

20-weken echo

20-weken echo

Je verloskundige heeft tijdens een van de eerste controles informatie gegeven over de 20-weken echo. Dit is een echo waarbij de echoscopiste het kindje nakijkt op lichamelijk afwijkingen. Indien je besloten hebt om deze echo uit te voeren, stuurt je verloskundige een verwijzing naar Echocentrum Noord-Limburg.

De assistentes van ons echocentrum nemen telefonisch contact met je op om deze echo afspraak in te plannen. De 20-wekenecho kan uitgevoerd worden van 18+0 weken tot en met 21+0 weken zwangerschap. Dit betekent vanaf 18 weken en 0 dagen tot en met 21 weken en 0 dagen van je zwangerschap. Er zitten geen kosten verbonden aan deze echo, deze kosten worden vergoed.

Onze echoscopiste voert de 13-weken echo zorgvuldig uit. Het maken van de echo doet geen pijn en is niet gevaarlijk. De echo duurt ongeveer 30 minuten. Afhankelijk van de ligging van je kindje kan dit korter of langer zijn.
Onze echoscopiste zal tijdens of na de echo meteen haar bevindingen vertellen.
Ook stuurt Echocentrum Noord-Limburg een echo verslag naar je eigen verloskundige.

De echoscopiste kan niet alle afwijkingen zien bij de 20 wekenecho. Dat betekent dat je kind toch een afwijking kan hebben, ook al is de uitslag van de echo goed.

Bij 95 van de 100 zwangerschappen zijn er geen aanwijzingen voor een afwijkingen. Vervolgonderzoek is dan ook niet nodig. Bij ongeveer 5 van de 100 zwangeren ziet de echoscopiste iets wat een afwijking kan zijn. Je kunt dan kiezen voor vervolgonderzoek.
Dit vervolgonderzoek lijkt op de 20-wekenecho maar duurt vaak langer. Deze echo zal plaatsvinden bij een gespecialiseerde echoscopist in een Centrum voor Prenatale Diagnostiek. Vaak is dit in het MUMC, Maastricht.

Het is niet toegestaan om te filmen tijdens de echo. Vanwege de medische setting en concentratie van onze echoscopiste is het niet mogelijk om kinderen mee te nemen naar deze echo!

Meer weten?

Neem contact op!

Meer weten?

Neem contact op!